26.04.2010

Alınası Makyaj Malzemeleri {Favorilerim}

Makyaj Çantam ve FormSpring takipçilerimden birisi, bana favori MAC ürünlerimi sordu. Aslında sadece MAC’ten ziyade, bugüne kadar çok cevapladığım bir soru olduğundan burada yer vermeyi tercih ettim.

Etrafımda kaliteli makyaj malzemelerine meraklı onlarca hatun var, hepsi bana dönem dönem illa ki “ne almalıyım / ihtiyacım olan temel makyaj malzemeleri nelerdir” diye sormuştur. İşte bu soruya aslında cevabım “bütçeniz nedir?” oluyor genelde.

Eğer makyaj malzemelerine uzun vadeli bir yatırım yapmayı düşünüyorsanız, klasiklerle başlamanızı ve yavaş yavaş her ay 1-2 parça alarak ilerlemenizi tavsiye ederim. Yoksa benim gibi fütursuzca para harcayıp kendinizi kredi kartı ekstrelerinin içinde, aldığınız bir sürü ürünle baş başa bulursunuz.

Peki, makyaja yeni başlayanlar için temel ve kurtarıcı makyaj malzemelerimiz ne olmalı?

Bu sorunun cevabını birkaç grupta inceleyeceğim.

1) Makyaj Araç-Gereçleri {Tools}

İşte bu grup aslında bence en önemli grup. Bir kere kesinlikle doğru makyaj fırçalarına ihtiyacımız var. Çok demiyorum, ama birkaç gerekli fırça bence para harcamaya değer.

- İyi bir concealer (kapatıcı fırçası)

- MAC 187 veya INGLOT 27TG tarzında, fondötendir, renkli nemlendiricidir, bu tarz ürünleri sürmek için en azından bir adet fırça

- Düz far sürmek için MAC 239 veya benzeri, düz bir far fırçası

makyaj kozmetik cilt bakımı parfüm
- Sürülen farları karıştırmak için INGLOT 6SS tarzında bir karıştırma (blending) fırçası

- Göz kalemini dağıtmak için tercihen MAC 219 tarzı bir fırça (çook elzem değil, bütçeniz kısıtlıysa aplikatör tarzı süngerlerle de idare edebilirsiniz).

- Allık sürmek için büyük boy bir kabuki veya allık fırçası.

- Şart değil ama bir de ufak highlighter fırçası olsa iyi olur.

- Kirpik kıvırıcı
makyaj kozmetik cilt bakımı parfüm

Bu fırçalara ayıracak bütçeniz yoksa, ELF veya Coastal Scents tarzı markalardan çok ucuza bulabilirsiniz.

2) Yüz Makyajı İçin Ürünler {Face Makeup}

Bu kategorideki ürünler cilt tipine göre çok değişiklik gösterir aslında. Ben bu yüzden benim gibi karma/yağlı ciltler için kullandığım ürünleri paylaşacağım.

- Kaliteli, kendinizi rahat hissedeceğiniz bir adet renkli nemlendirici veya fondöten (size kalmış). Stila, Hard Candy, Laura Mercier Oil Free, Dior ilk aklıma gelenler. Bu ürünler beni 6 ay idare ediyor her gün sürerek. Bu grup içerisinde en ekonomik renkli nemlendirici Hard Candy’ninki.

makyaj kozmetik cilt bakımı parfüm

- Şeffaf, renk vermeyen, makyajımızı set edecek bir pudra. Laura Mercier Setting Powder veya MAC Pro Setting Powder ilk aklıma gelen iki ürün. Bu ürünlere ucuz alternatif veremiyorum maalesef. Laura Mercier’in pudrası 70 lira filan çilekte, ancak 1 yıldan uzun kullanabiliyorum, ben buna göre hesap ediyorum.

makyaj kozmetik cilt bakımı parfüm

- Kontürleme yapmak için MAT, ışıltısız bir bronzer veya pudra. Ben bu iş için MAC Mineralize Skin Finish Natural Medium Dark kullanıyorum. 1 yıldır bitme emaresi bile göstermedi :) Yerine ucuz arıyorsanız herhangi bir markanın ışıltısız bronzer veya pudralarına bakabilirsiniz.

- Ten renginize uygun, sürmekten bıkmayacağınız, kalıcı ve iyi bir allık! Özel olarak şu diyemeyeceğim kendiniz karar verebilirsiniz renklere. Misal benim şu hayatta vazgeçmeyeceğim joker allığım MAC Style oldu artık. MAC pahalı gelirse sevdiğiniz renkte istediğiniz marka bir allık deneyebilirsiniz.

- Şart değil ancak iyi bir aydınlatıcınız olursa makyajınız da iyi gözükür. Aydınlatıcı amaçlı bir pudra size 2 sene filan gider, ben daha NARS Albatross’u bitiremedim mesela.

NARS Albatross’a ucuz alternatifler yerli kozmetik markalarından temin edilebilir. Işıltılı terracotta serilere bakabilirsiniz.

3) Göz Makyajı İçin Ürünler {Eye Makeup}


- Gerçekten iyi bir kapatıcı/concealer!!!! Benim havada karada güveneceğim ürün Lancome Effacernes’dir. Kendisini her gün sürerek 5-6 ay kullanabiliyorum, çilekte 40 liraydı fiyatı. Bunun kadar kaliteli başka bir alternatif veremiyorum. Daha uygun fiyatlı alternatif kapatıcılar Maybelline, Body Shop diyeceğim ama yine de Effacernes’in yanından geçemez bence kapatıcılık olarak.

- Far bazı!!!! Bunu hep söylüyorum, kötü far diye birşey olabilir ama ihtiyacınız olan şey iyi bir far bazı. İyi bir bazla en kötü farlara bile bir şans verebilirsiniz! Benim şu sıralar favorim MAC Painterly Paint Pot. Bu pahalı gelirse INGLOT’unki daha ucuz. Bu da pahalı gelir alamam diyorsanız, kapatıcınızla idare edin far bazı olayını.

- Sizi kurtaracak, sevdiğiniz renklerde 3-4 kaliteli far. Mesela benim çantamda NARS Alhambra, Bohemian Gold ve MAC Tempting olduğunda başka birşeye ihtiyaç duymuyorum, her gün bunları bıkmadan kullanabilirim. Benim bütçem yok derseniz FlorMar farlara bakan, tekli ve dörtlü olanları son derece pigmentli.

- Rimel! Rimele çok para vermeyi sevmiyorum, zaten çabuk bozuluyorlar, kirpiklerinizi düzgün gösterecek birşey alın yeter. Benim rimelde favorilerim, Lancome Fatale, Maybelline Define a Lash ve CoverGirl Lash Blast.

- Göz kalemi veya krem eyeliner. Hangisini kullanıyorsanız o! Ama krem eyeliner alırsanız mutlaka açılı bir fırçaya da ihtiyacınız olacak unutmayın. Benim gelmiş geçmiş en favori göz kalemim Estee Lauder Artists Eye Kohl, jel eyeliner’ım ise INGLOT Eyeliner Gel ve MAC Fluidline blacktrack.

makyaj kozmetik cilt bakımı parfüm
Daha ucuz ve güzel göz kalemleri Cecile’de var bence.

4) Dudak Grubu {Lips}

Bu kategoride sadece iki temel rujunuz ve bir parlatıcınız olsa bile işinizi görür. Ağır göz makyajlarıyla kullanmak için nude, açık ve doğal bir ruj, çook hafif göz makyajlarıyla kullanmak için kendinize yakıştırdığınız iddialı bir renk.

Benim favori nude rujum Body Shop Bare ve MAC Buoy-O-Buoy. Favori iddialı rujum ise INGLOT’un mat kırmızı ruju.

Her renkle kullanabileceğiniz bir parlatıcı. MAC Pleasure Principle veya benzeri birşey olabilir.

Daha ucuz istiyorsanız, Body Shop ve Pastel’e bakabilirsiniz. Özellikle Pastel’de baya nude renkler filan var.

5) Grupsuzlar {Undefined}

- Bütün bu fırçaları temizlemek için bir fırça temizleyicisi veya bebek şampuanı. Benim favori fırça temizleyicim INGLOT. Ama bunu almak istemezseniz bebek şampuanıyla idare edebilirsiniz. Hatta Just Makeup şurada ev yapımı fırça temizleme solüsyonu anlatmıştı, onun yazısından baya bir ilham alabilirsiniz.

- Bir de MAC Fix+’iniz olsa tadından yenmez, hem adi farları bile ıslatarak kullanabilirsiniz. Zaten bu da en az 8 ay filan gidiyor.

Benim favori ve olmazsa olmaz makyaj ürünlerim bunlar.

Siz, eksper okurlar, aklınıza gelen, temel makyaj malzemelerini düzmek isteyen diğer okurlara verecek tavsiyeleriniz veya beni düzeltmek / konuya eklemek istediğiniz noktalar varsa lütfen yorumlarınızı alayım.

Marjo da MAC’in alınası ve alınmayası ürünleriyle ilgili harika iki yazı yazmıştı, lütfen onun yazılarına da bir bakın, ben epey ilham aldım kendisinden.

18 yorum:

Narcissus dedi ki...

Irazcım çok güzel bir yazı olmuş bence ellerine sağlık =))

Aphraell dedi ki...

Hakkaten de pek güzel bi yazı olmuş eline sağlık :)

Pell-in dedi ki...

muhteşem muhteşem muhteşem bir yazı olmuş. Ellerine sağlık. Kesinlikle ihtiyacım olanlardan 2-3 tanesini edineceğim. Başta Lancome kapatıcı

m@ky@jm@ni@ dedi ki...

harika bir post olmuş çok yararlı oldu:)

Adsız dedi ki...

çok güzel bir yazı olmuş soluksuz okudumm!:)
ben eksper okurlardan olmasam da birşeyler eklemek istiyorum:)
bronzer da bence yaz için oldukça gerekli,her markada var zaten
göz kalemini dağıtmak için ben yine sende okuduğum inglot 8OHP yi kullanıyorum ,aşığım bu fırçaya sayende tanıştım:)
ve çok haklısın kötü far yoktur,far bazı sürmeyen kadın vardırr

Peyton Sawyer dedi ki...

Makyaj çantamda değişiklikler yapmak istiyordum tam da zamanındayazmışsın bilgiler için teşekkürler:)

Tannesi dedi ki...

Bayıldım ben bu yazıya, ellerine kollarına sağlık. Hemen not defterime yazıyorum söylediklerini! Zaten sayenizde, not defterimde boş yer kalmadı. Her yer, alınması gereken makyaj malzemeleri listesi ile dolup taşıyor! :))))

defev dedi ki...

Ellerine sağlık Irazcım, süper bir yazı...LM Setting powderı ben çok hoyrat kullanmışım ya, 5 ayda dibini gördüm,azıcık kalmış:-(((

nily21 dedi ki...

Makyaja yeni başlayan herkes okumalı..eline sağlık çok iyi olmuş :)

admin dedi ki...

teşekkür ediyorum kızlar, işe yarar bulmanıza sevindim :) bu tarz yazılara devam edeceğim :)

Pellin, lancome effacernes inanılmaz bir ürün, şimdiye kadar tavsiye edip te beğenmeyen sadece 1 kişi oldu :)

gizemel, bronzer'da favorim Estee Lauder bu arada:) evet o fırça mac'teki 219'a denk geliyor, gözlaltına da güzel far sürülüyor onunla:)

defev, sen hızlı gitmişsin :)

Adsız dedi ki...

ben de fırça temizleyicisi olarak ınglot kullanıyorum ama sanırım bi yerde yanlışlık yapıyorum. çünkü fondöten fırçamı kötü yaptı. sen bu ürünü nasıl kullanıyorsun acaba?? Sema

admin dedi ki...

Sema, ben birkaç fıs fırçaya sıkıyorum, sonra fırçayı nazikçe kağıt havlulara sürtüyorum yavaş yavaş kiri çıkıyor. Hala kirliyse aynı işlemi tekrarlıyorum ama fırçayı sürterken kıllarını bozacak şekilde değil, yönüne uygun olarak siliyorum kağıt havluya.

Arada bir de fırçaları bebe şampuanıyla yıkıyorum.

Adsız dedi ki...

tek kelime ile süper bir yazı olmuş çok faydalı bilgiler çok teşekkürler ilknur-izmir

seyhan dedi ki...

bu yazıyı tuttum facede arkadaşlara bile yolladım.. yazılarınız cok işimize yarıyor başarılar dilerim

Tuçe Köngül dedi ki...

lancome effacernes'ı bi beğenmeyen benim galiba...:D

Unknown dedi ki...

Irazım bayıldım bu yazına, geniş geniş açıklamışsın, harikasın ;)
Bu arada o sürekli soran hatunlardan biri de ben oluyorum sanırsam ;))
Benim vazgeçilmezim sayende tanıştığım LM renkli nemlendirici, Lancome Fatale, allık da Sertao
sevgiler kocaman..

Makyaj Çantam dedi ki...

Ilknur, Seyhan, Tuçe, Eda, çok teşekkür ediyorum kızlar beğenmenize çok sevindim .)

Lokum Hanim dedi ki...

Kendime cok kizdim su anda ben bu yaziyi nasil gozden kacirmissim iste formspring sagolsun hemen yakaladim =D
Super otesi bir yazi olmus ellerine emegine saglik =)

Yorum Gönder

Yorum yaparak KULLANIM KOŞULLARI'NI okumuş, yaptırımlarını öğrenmiş ve kabul etmiş sayılırsınız.

Bu sitede anlatılanlar, blog sahibinin kişisel görüşleridir, kesin görüşler için mutlaka bir uzmana danışmanız gerekmektedir, bu blogdaki yazıların herhangi bir medikal geçerliliği yoktur.