8.12.2009

Sürme İncelemesi { Endişeler }


Resim bana ait değil başta belirteyim :D
Bir önceki yazımda sürme ile ilgili endişelere yer vereceğimden bahsetmiştim.

Şimdi bu endişeler benim üzerinde oturup uzun araştırmalar yaptığım şeyler değiller. Sadece senelerdir sürme kullanmayan yada kullanmayı düşünen arkadaşlarımdan duyduğum sorular ve benim kendi tecrübelerimle verdiğim yanıtlardan oluşuyor. Tabiiki de yanıtlarım kesinlikle doğrudur diyemem çünkü bahsettiğimiz şey göz içine uygulanan bir ürün ve ben bunca senedir memnun kaldım diye sizde memnun kalacaksınız diye bir şey yok.

1- Sürülüş Esnasında Çekilebilecek Zorluklar:
Gönül isterdi ki size videolu halde sürmeyi nasıl ve ne şekillerde sürdüğümü göstereyim ama olmuyor sevgili okuyucu :D Şimdi ilk olarak eğer toz sürme kullanacaksanız sürmeyi çekmeden önce elinizin üzerine aplikatörün ucuyla bir iki pıt pıt yapmanız aplikatör üzerindeki fazla tozlardan kurtaracaktır sizi. Üflemeyin aplikatöre.
İkinci olarak, ilk başlarda aplikatörü göz kapaklarınız arasına sıkıştırıp çekmek zor gelebilir. Sürmeyi kirpik diplerinize bulaştırmanıza sebep olabilir. Buna önlem olarak başlangıçta gözleriniz tamamen açıkken alt ve üst göz içine ayrı ayrı uygulamanız pratik kazanmanız açısından daha faydalıdır. "Yok ben bunu da yapamam" derseniz yine gözleriniz açıkken aplikatörün ucuyla tıpkı kalem sürer gibi yavaş yavaş sürebilirsiniz. El alışkanlığınızı geliştirip, göz refleksinizi eğittiğiniz zaman zaten sizin için çok kolay olacak.
Bunun dışında en bilindik yöntem aplikatörün ince uçu göz pınarına gelecek şekilde yerleştirip çekmeniz. Sağ göz için sol elinizi, sol göz göz için sağ elinizi kullanabilirsiniz. Aplikatör yatay halde olacak.

2- Dökülme Derdi:
Acemiyseniz bu dertle çok canınız sıkılır. Aplikatördeki miktarı iç güdüsel bir halde ayarlayamazsanız gün içinde sürmeniz defalarca akar. Gotik makyajıyla zombilik arasında gidip gelebilirsiniz. Kalem sürmelerle böyle problemleriniz olmaz. Benim bu konuda ilk zamanlar uyguladığım taktiğim şöyleydi: Aplikatörü ilk önce 1-2 defa kağıt mendile sürer ardından gözüme sürerdim. Böylece aplikatörde daha az sürme kalmış olurdu. Kağıt mendile süreceğiz sadece amacımız aplikatörü tamamen temiz hale getirmek değil yalnız :P Bir önceki yazımda da dediğim gibi makyaja başlamadan uygularsanız sizin için daha kolay olabilir.

3- Temizleme Zorlukları:
Ben mecbur kalmadıkça sürmemi temizlemem -kozmetik sürmeler haricini-. Sürme gerçektende inanılmaz kalıcı bir ürün. Tek sefer kullanımını sizi 2-3 gün rahat rahat idare edebilecek nitelikte. Temizlemesi de zor haliyle. Ben bunun için zeytin yağı ve kulak çubuğu kullanıyorum. Yağ / krem bazlı göz makyajı temizleyicileri de uygun tabii ki.

4- Alerji Riski:
İşte bu kişiden kişiye değişebilen bir olay. Benim normalde göz yapım hassastır. Bir çok yerli kozmetik markasının farı gözümde alerjiye sebep olur. -Yabancı markalar kuş mu konduruyor bilmiyorum ama onlarla bir sorunum yok nedense- Hashmi dışındaki tüm sürmeler -kozmetik sürmeleri dahil edemiyorum- gözüme alerji yaptı. Kızarıklık, kaşıntı, sulanma vs... Fakat Hashmi'yi lensle beraber kullandığımda dahi hatta gece sürmeyle uyumama rağmen ne bir kızarıklık ne kaşıntı ne de başka bir şey yaşadım bugüne kadar. Size pek çok değişik sürme markası sayabilirim bana alerji yapan. Her sürmeye gözünüzü emanet etmeyin bu sebepten. Hashmi konusunda da ek olarak şunu yazabilirim ki bildiğim kadarıyla kendisi çocuklar için bile kullanılabilen bir markay-mış.
Pek çok sürmeye kömür tozu katılır bu arada. Bazılarında bu miktar maliyeti daha ucuza gelsin diye daha fazladır. İyi bir sürmeyi daha kalitesizinden nasıl ayırabileceğinizi size burada kelimelerle ifade edebilmem çok zor. Benim için yine bir iç güdü halinde çünkü. En rahat farkı bir miktar hashmi ve başka bir sürmeyi kağıt üzerine dökerek gözlem yoluyla anlayabilirsiniz.

Aplikatör olayına da yer vermek istiyorum. Piyasada satılan minik cam/saydam plastik şişe haldeki -ki genelde kapakları da sarı yada yeşil olur- sürmenin aplikatörü yoktur ve satıcı size kürdanla uygulayabileceğinizi söyler. Kürdanı nasıl dezenfekte edersiniz bilmiyorum. Fakat kullanır kullanmaz atın. Bir sonraki kullanımınızda eğer poşet benzeri bir şeyde muhafaza etmezseniz gözünüz yanabilir. Kürdan kullanımının şöyle de bir güzelliği var: Eğer kürdanı değiştirmeden iyi bir şekilde muhafaza ederseniz zaman içinde sürme tozu kürdana işliyor gibi bir şey oluyor sanırım. Bu da daha güzel bir kullanım ve görünüm kazandırmıyor değil dürüst olmam gerekirse fakat ben hiç bir şekilde kürdan kullanmıyorum.

Sürme aplikatörümü ise her kullanımdan sonra kaynar suyla yıkayıp temizliyorum.


İlk yazımda da dediğimi bir kere daha tekrarlama ihtiyacı duyuyorum: Öncelikle ben bir Hashmi fanatiğiyim. Ona beslediğim bu güzel duygular ona torpil geçiyorum demek değildir lakin bana göre en iyisi Hashmi'dir. Lütfen her sürmeyi gözünüze sürmeyin. Ben bir çok arkadaşımda "Hac'dan gelmiş." , "Arabistan'dan -yada başka bir ülkeden- gelmiş." sürmeye benzeyen ama tam anlamıyla asla sürme olmayan ürün gördüm. Alerjilerine şahit oldum. Gözünüz adı sanı duyulmayan sırf oralardan geldi diye "iyi sürmedir" diye düşünebileceğiniz nerede ne şekilde üretildiğini bilmediğiniz bir ürüne emanet edilemeyecek kadar değerlidir. Zaten bu tarz sürmelerde sürmenin sağlık açısından faydalarını da göremezsiniz. İlginize bilginize.

Yazıyı burada sonlandırırken bu yazdıklarımı kendi tecrübelerim ışığında yazdığımı, yaşayacağınız sorunlardan hiç bir şekilde sorumluluk kabul etmeyeceğimi, herkesin gözünün kendine olduğunu hatırlatmayı bir görev bilirim.

Not: Sürme yazılarından fenalık geldi mi size bilmiyorum ama incelemesini yapacağım 1 ürünüm daha kaldı sonra kurtuluyorsunuz :)

Sevgiler

Polsera

13 yorum:

admin dedi ki...

ben zevkle okuyorum fenalık falan gelmedi, bilmediğim şeyler öğreniyorummm :)

eline sağlık polsera'cım.

defev dedi ki...

Ben de denesem mi bu sürme olayını diye düşünmeye başladım. Iraz dün akşam senin için resim çektim, ama bu seferkiler fotoğraf makinesiyle:-)yeni bi ürün sen tanıtırsın resmi beğenirsen:-)

Zeynepp dedi ki...

Kendi adıma ben de bilmediğim pek çok şey öğreniyorum doğrusu. Bir sorum var yalnız. Hasmi marka sürmeyi nereden temin ediyorsunuz? Önceki yazıların torumlarında "Mısır Çarşısı" yazmıştıız ama tam olarak nereden? Bilgi vermeniz mümkün müdür?
Şimdiden teşekkürler, sevgiler.
Zeynepp

hevesli bardak dedi ki...

Eline sağlık, sağolasın. Bi ara ben de kullandım sürme, hashmi değildi markasını bilemedim ama bir arkadaşımın tavsiyesiyle (: aldım onu. Dediğin gibi kullanması kaleme göre biraz zahmetli, epeydir üşeniyorum.

Benim bildiğim esas sürme, gri bir taş. Bu taşın ufalanmışı gri toz sürme de var bende, sürülünce siyah oluyor ama bu siyah sürmeler kadar yoğun renk için 2 kat filan geçmek lazım.

beetlejuice dedi ki...

Bende de bir adet Hashmi sürme var. Sürümü, kalıcılığı harika. Ancak üzerinde yazan ve benim için bu sürmeyi bitiren bir durum var. Üzerinde "İçeriğinde %0.0 kurşun bulunmuştur." gibi bir cümle yazıyor. Burdan anlaşılan kurşun içermediği olsa da aslında içinde kurşun olabilir. O 0.0'ın yanında bir 1 bile olsa insan sağlığı açısından çok büyük tehlike. Resmen kelime oyunuyla zararsız gibi gösterilmiş ve laf kalabılığıyla kurşun içerip içermediği muallakta kalmış. O nedenle derim ki aman göz içine sürmeyin:)

nily21 dedi ki...

hiç fenalık gelmedi zevkle okuyorum ve kesin deneyeceğim..Bir de bu Hashmi'yi Ankara'da nereden bulabiliriz bilen varsa yazabilir mi? Gittigidiyor'da falan var ama orjinali mi değil mi bilemedim..

Polsera dedi ki...

@Irazca: Teşekkür ederim canım (L).

@Zeynepp: Hashmi sürmeyi aktarlarda da bulabilirsiniz. Mısır Çarşısında dükkan ismini hatırlamıyorum ama şöyle izah edeyim Mehmet Efendi tarafındaki kapıdan girip dümdüz gittiğinizde sağ kolda bir aktar var. Yanında yanılmıyorsam gümüşçü gibi bir şey vardı. Aktarda duranların geneli uzun sakallı insanlar. Tabii diğer dükkanlarda da vardır illaki ben eskaza girdim oraya.

@hevesli bardak: İsmid taşıydı galiba o taşın adı. Açıkçası hiç denk gelmedim ona ama bulursam denemeliyim muhakkak :P

@beetlejuice: Sürmelerin kurşun içerdiği konusunda haberler okumuştum bende ama dürüst olmam gerekirse çok önemsediğim bir şey değil. Çünkü büyükananem gerçektende çok uzun bir süredir sürme kullanıyor ve 89 yaşına rağmen tek sağlık sorunu tansiyonu. Hashmiyi de senelerdir kullanıyorum zaten. Yine de hatırlatma için teşekkürler (L)

nilgün: Canım aktarlara bak. Ben Ankarayı hiç bilmiyorum açıkçası.

Marjo on makeup frenzy dedi ki...

polseracım hashmi sürme sürüyorsun ama her seferinde içim eziliyor, içinde çok miktarda kurşun olduğu için amerikada bir eyalette yasaklandığını biliyorsun değil mi? gerçi kurşun harici yoldan kullanılınca birikme yapmaz benim bilgilerime göre ama FDA hiçbir kozmetik üründe kurşun kullanımına izin vermiyor. Bazı makalelerde çok zararlı diyorlar, hamilelerde aşırısı bebekte zeka geriliği olmasına neden olur diyorlar (ki ağır metallerin hepsi olur). aşırı kurşun içeren sürmeleri kullananların kanlarında kurşun çıktı diyor 2005 tarihli 1 makalede (tabii bence doğrudan bununla ilgilidir demek yanlış, en azından başka nedenler de olabilir ama muhtemelen temizlikle ilgili, harici olarak kana karışamaz ama sürme eline bulaştıysa ordan yutmuştur belki ya da başka bir şeyden belki de sudan geçmiştir??)

Polsera dedi ki...

@Marjo: Canım açıkçası kafam karışmadı değil fakat şöyle de bir şey var hoş oda ne kadar güvenilirdir bilmiyorum ama: Her ne kadar son aldıklarımın paketlerini atsam da Hashmi NECM KİMYA diye bir şirket tarafından satılıyor Türkiye de. Sağlık bakanlığı onayından geçmiş durumda ve içinde ne olup bittiği Türkçe halde yazıyor paket arkasında.
Şimdi tamam Sağlık Bakanlığı onayını da kaldırıp koyuyorum bir kenara... Gidicem ismid taşını bulup ezicem öyle kullanıcam en sonunda :D

Unknown dedi ki...

Sürme bana anaannemden bir hedife:) tüm üniversite hayatım boyunca onun bana verdiği sürmeyi kullandım ama bitince açıkta kaldım. bir daha o göz makyajlarını yapamıyorum. Çünkü o sürmeyi bulamıyorum:( Hashmi'yi de bir deneyeceğim umaraım aradığım şeydir.
Anaannem aldığı sürmeleri kendi yaptığı küçük bez keselerin içine koyardı ve ağzını dikerdi. Ucunda sadece aplikatörün girebileceği bir delik bırakırdı. Sadece toz sürme kullanırdı. Yağlı olanlara itibar etmezdi:) Şimdi düşünüyorumda 85 yaşında bir kadın olarak güzelliğine oldukça düşkünmüş. Aplikatörünü de kendisi yapardı. Bildiğimiz plastik tarakların tek bir ucunu ayırır ve onu kullanırdı. Bana da onu vermişti hep onu kullandım muhteşem sonuç alınıyor.

Ben sürme aplikatörünü yatay olarak göz pınarımın içine yatırıp, güzelce çekiyordum. sonra da kirpiklerimin üzerinde gezdiriyordum. O zaman rimele bile ihtiyacım olmuyordu.

Biraz uzun oldu ama sürmeli günlerimi özlemişim:) teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Her yazınız gibi bu yazınızdan da çok faydalandım, ve bir sorum var size.. bende hashmi sürme var, memnunum, ama bunu aldığım yerden bir de hind ka noor diye bir sürme aldım. üzerinde "%1 camphor, %96 b. carbon ve %3 others" yazıyor. hashminin içeriğini bilmiyorum ama bunun içeriğindekiler zararlı mı, bir bilginiz varsa çok sevinirim.

mehtap dedi ki...

Merhabalar, öncelikle vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ediyorum.Benimde uzun kirpiklerim var ve sürmeyi bende çok yakıştırıyorum ancak benimde gözlerim hassas ve sulanma,kaşıntı ve kızarıklık oluyor gözlerimde sürme sürdüğümde.Hashmi 'yi bende denemek isterim, nerede bulabilirim bu ürünü.Bu arada sayfanızdaki resimleri bende göremiyorum bu arada.sevgiler.

Adsız dedi ki...

arkadaşlar benim daha genç bir kızım var bu yüzden kaliteli bi tane sürma almak istiyorum önerdiğininz bi marka var mı??

Yorum Gönder

Yorum yaparak KULLANIM KOŞULLARI'NI okumuş, yaptırımlarını öğrenmiş ve kabul etmiş sayılırsınız.

Bu sitede anlatılanlar, blog sahibinin kişisel görüşleridir, kesin görüşler için mutlaka bir uzmana danışmanız gerekmektedir, bu blogdaki yazıların herhangi bir medikal geçerliliği yoktur.