5.08.2009

Sorun Cevaplayayım: Okur Soruları ve Cevapları - 1

Okur soruları gelmeye başladı. Ben de sizlere ve kendime çayları koydum, yazmaya başlıyorum ;)

makyaj çantam makyaj kozmetik sırları okur soruları cevapları cilt bakımı


Sorun Cevaplayayım bölümüne ilginç sorular geldi. Elimden geldiğince ve bilgim dahilinde cevaplamaya çalışacağım. Cilt bakımı ile ilgili soran arkadaşlara tavsiyede bulunacağım ancak unutmayın ki cilt bakımı kişiden kişiye değişen son derece önemli bir konudur, birebir doğru tedavi için mutlaka bir UZMANDAN yardım almalısınız.

1) Hangi kaliteli markada yeşil rimel bulabilirim?

Ben Bourjois’in yeşil rimelini kullanıyorum ve çok memnunum. Birçok markada yeşil rimel seçeneği var, hatta şu an Strawberry’de 20 TL’ye Lancome Fatale yeşil rimel var, onu tavsiye edebilirim, Lancome’un rimelleri gerçekten çok kaliteli. Buradan o rimele ulaşabilirsin.

2) Gözaltı çizgilerinin yok edilmesinde işe yarayan bakım kremi arıyorum.

Açıkçası bu konuda birebir “şu ürün” diyemiyorum. Piyasada çok fazla alternatif var, hepsi farklı şeyler iddia ediyor. Bu konuda tavsiyem, ürünleri deneme boylarında temin ederek kısa süreli olarak denemek, memnun kalınırsa tam boyunu satın almak. Boyner, Tekin Acar vb tarzı yerlerde istediğinizde size sample ürün verebiliyorlar.

Bu arada ben göz altlarım için haftada bir kez bildiğiniz bal sürüyorum göz çevreme. Sürdükten sonra 5-10 dakka bekletiyorum ve sonra ılık suyla yıkıyorum. Bence kremlerden daha faydalı :) ve göz altlarını son derece taze tutuyor.

3) “Çok kalıcı olan bir fondöten istiyorum”, diye sorulmuş.

Fondötenlerin hepsi herkese iyi gelmez, bu aşamada da gene mutlaka deneyerek almanızı tavsiye etmekle beraber, benim bildiğim ve “kalıcı” olan fondötenleri paylaşıyorum: Dior Forever Liquid Foundation, Revlon Colorstay Foundation, Rimmel Mousse Foundation ve Lancome Magie Matte Soft Finish Matte Mousse Foundation. Elbette bunlar benim denediklerim, daha başka markalarda da mutlaka fondöten vardır kalıcı. Bunun testini, makyaj mağazalarında yüzünüze uygulatıp, iç-beş saat o fondötenle alışveriş merkezinde dolaşarak yapıyorum. Eğer hala yüzünüzde duruyorsa dönüp satınalabilirsiniz :)

4) “T bölgemde hafif parlama var ve mat görüntü istiyorum. Maybelline pure powder kullanıyorum ama pek kalıcı değil. Rimmel stay matte daha kalıcı mıdır? Ya da uygun fiyatlı başka matlaştırıcı pudra öneriniz var mı?”

Maybelline pure powder kullanmadım ama Maybelline Dream Matte epey iyidir. Rimmel’in ürününü kullanmadım ama size tavsiyem şu. Aynı dertten muzdarip biri olarak söyleyebilirim ki yağ probleminin çözümü sadece pudrayla olmaz. Eğer cildiniz karma ise, sadece T bölgesi için matlaştırıcı ve yağsız ürünlerle cilt bakımınızı yapmalısınız. O bölge için nemlendiriciniz mutlaka oil-free olmalı ve matlaştırıcı özellikte olmalı. Bununla beraber yağsız fondöten ve matlaştırıcı pudra kullanırsanız ancak istediğiniz görünümü elde edebilirsiniz.

5) “Göz altımda morluklar war. Ama genetik değil.bunun için bilidğiniz iyi bir ürün warmı. Sırf marka diye gidip almak istemiyorum. Gerçekten geçirecek bi ürün istiyorum. Murad vitamin c yi kullandım göz çewrem acayip yandı.”


Morlukları kozmetikle kapatmak isterseniz rahatlıkla Lancome Effacernes tavsiye edebilirim. Kendisi benim şimdiye kadar kullandığım açık ara en iyi göz altı kapatıcısı.

Bakım kremi olarak ben The Body Shop Vitamin E Eye Cream’i kullanıyorum. Fiyatı uygun ve düzenli (sabah-akşam) kullanıldığında göz çevresindeki yorgun görünümün atılmasına yardımcı oluyor. Bir de yine ev yapımı bir tavsiyem olacak, demlikte kalan soğuk çayı pamuğa batırıp kompres yapmak çok rahatlatıyor göz çevresini.

6) Kalıcı far, allık, ruj, özellikle göz kalemi istiyorum.

Kalıcı far için, en iyi farı da alsanız, iyi bir far bazı kullanmazsanız hiçbir far kalıcı olmaz. Mutlaka bir far bazı edinin, bu elinizdeki farları bile uzun ömürlü hale getirir. Far bazını, Inglot, L’Oreal, MAC gibi markalarda bulabilirsiniz. Kalıcı far yine de istiyorum diyorsanız, MAC, NARS ve Inglot’u tek geçiyorum.

Kalıcı allık, şu an denediklerim arasında açık arayla benim için MAC’tir. Sabah sürüyorum, akşama kadar yüzümde allık duruyor.

Kalıcı, bilmemkaç saat dayanan rujlara çok sıcak bakmıyorum, içlerinde acaip kimyasallar oluyor. Bu yüzden kalıcı ruj tavsiyesinde bulunamıyorum. Ama kaliteli ruj istiyorum derseniz, Body Shop, MAC, Maxfactor, Estee Lauder tavsiye edebilirim.

Şu sıcaklarda hiçbir göz kalemi maalesef kalıcı olamıyor :o) Bu yüzden mutlaka göz kaleminizin üstüne likit bir eye-liner çekmenizi tavsiye ederim, bu sayede göz kaleminiz kalıcı olacaktır.

7) Koltuk altımda sıcak ağdadan kararma war. Ne yapablirim rengini açmak için?

Açıkçası bu konuda gerçekten hiçbir fikrim yok. Doğal yöntemleri deneyebilirsiniz. Düzenli olarak ölü derilerden arınmak için ayda bir-iki kez kese yapıp, o bölgeyi de tahriş etmeden yavaşça keselerseniz belki ölü deriyle beraber renk de açılır. Kozmetik bir tedavi için bu konuda bir uzmana tanışmanız daha doğru olacaktır.

8) Bacağımda batıklar wardı iğneyle onları çıkardım. Şimdi lekeli. O kahwe mor lekelere ne yababilirim?

O lekeler maalesef geçmiyor. Tahriş etmeden batıkları çıkarmalısınız. Benim onlarla mücadelem keselenmek! Bundan sonra batıklarınız olmasın diye, ağdadan on gün sonra tüyler çıkmaya başlarken banyodayken bacaklarınızı hafifçe keseleyin. Ölü deriler atıldıkça batık fazla olmuyor, batık olmayınca da yeni lekeler oluşmuyor.

Eski lekeleri de etek giyerken gizlemekten başka çare yok bildiğim kadarıyla. Ben bacak makyajı için Sally Hansen Airbrush Legs isimli spreyi kullanıyorum. Leke tedavisi istiyorsanız, bu konuda bir uzmana tanışmanız daha doğru olacaktır.

9) Kapatıcı özelliği yüksek,fiyatı uygun bir renkli nemlendirici arıyorum...fondoten kullanamıyorum, maske gibi duruyor...ne önerirsiniz?

Laura Mercier’den daha kral bir renkli nemlendirici tanımıyorum aslında ama onun da TR fiyatı 90 lira, yurtdışından alırsan 70’e falan geliyor. Daha ucuz alternatifler arıyorsan, Stila, Dior’a falan bakabilirsin. Sephora’ya bir git bence ; )

10) Benim aşırı bir saç dökülme problemim var gerçekten en etkili sonuc alacağım kimyasal yada bitkisel içerikte bir ürün istiyorum çok aşırı maliyetli olsun istemiyorumda yardımcı olabilir misin?

Bu konuda bir dermatoloğa danışmadan bence ürün kullanmamalısınız. Saç dökülmesinin troid v.b. gibi vücudun içinden kaynaklanan bir sebebi olabilir. Geçmişte ben de aynı sorunu yaşadım, troid hastası olduğum ortaya çıktı, tedavi sürecinden sonra her şey normale döndü.

Bunun dışında kullandığın market şampuanları değiştirmeni ve dermatolog tavsiyesiyle yeni bir şampuana geçmeni tavsiye ederim.

11) Sanırım şu anda ihtiyacım olan tek şey ameliyat sonrası moraran göz altlarım için iyi bir ürün. El elden üstündür diye bir de sana sormak istedim.

Hacer’cim çook geçmiş olsun. Onlar bence zamanla düzelecektir, bol bol su içmeyi sakın unutma : ) Yok ben makyajla kapatayım dersen, hep söylüyorum, Lancome Effacernes! İnanılmaz kaliteli bir ürün, yurtdışından alınca 40 TL’ye geliyor fakat aylarca insanı idare ediyor, benimki hala bitmedi.

12) Bu sıcakta gözümün içinin üstüne sürdügümde,yada kirpiklerimin bitimine ufacık bir noktayla belirginlestirdigimde akmayacak bir siyah göz kalemi istiyorum bildigin warmı? Fiyatı,markası hic önemli degil. Sadece sürdükten yarım saat sonra temizlemek istemiyorum.

Estee Lauder, Inglot ve MAC’in göz kalemleri oldukça kalıcı ama maalesef sıcaklarda üstüne likit geçmeden dediğin gibi dayanıklı olabilecek bir kalem tanımıyorum. Waterproof olan kalemleri tercih et, bir de 6. sorunun cevabına bir göz at ; )

13) Saç uzatan vitaminler warmis, sence bunlar işe yarıyormu? Sarimsak haplari vb vb..yada önerebilcegin birsey warmı?

Açıkçası ben bu tarz şeylere inanmıyorum. Zayıflama hapları da dahil bu fikrime. Ama tabii ben bir uzman değilim, bu sadece kişisel fikrim. Bu tarz şeyler ancak dermatolog tavsiye ederse kullanırım. Saç uzatmanın bence en sağlıklı yolu, saçları sıksık kırıldıkça kestirmek, market şampuanları kullanmamak, saçları 2-3 günde bir yıkamak ve SAĞLIKLI BESLENMEK. B vitamini, demir eksikliğine vb karşı da dikkatli olmak gerek. Bir de ben tatlı badem yağı ile ayda bir kez friksiyon yapıp duruluyorum köklerime.

14) Kollarımda gecirdigim bir hastalıktan kolayı tedavi sürecinde oldugum igneler yüzünden, ufak ufak igne izleri war üstüne ısık tutmadan görmen imkansız fakat plajda gün ışıgında belli oluyor. onları kapatabilcegim ama koluma hatta kan alınan yere sürecegim icin akmayacak bir kapatıcı warmı bildigin? bu arada kan alınan yerler mor-ten rengi karısımı bir yer yani kapaticagım yerler .:) normal kapatıcılar kapatıyor ama kolumda oldugu için rengi bir acayip duruyor.

Açıkçası ben bacaklarımdaki problem için Sally Hansen Airbrush Legs isimli spreyi kullanıyorum. Uygun rengini seçip, kolların için neden kullanamayasın ki? Yalnız bu tarz ürünleri sürdükten sonra güneşte fazla kalmamaya dikkat et, o bölgede tahrişe sebep olabilir aman diyeyim. Ben bu ürünleri sürersem güneşlenmiyorum asla, gölgede duruyorum.


15) Makyaj fiksleyici ne önerirsiniz? Yazın yaptığım göz makyajı kalıcı olmuyor.

Kesinlikle MAC Fix+ öneririm. Ben onu kullanıyorum.

16) Parfüm desem bir de konu dışı mı kalır? Temiz temiz sabun gibi kokacak, az biraz baharat esintisi olacak, ve tabi ki kalıcı olacak.

Valla ben yıllardır Issey Miyake kullanıyorum. Issey’in bu sene için çıkardığı Limited Edition Summer kokusuna bir bak istersen, tarifine uyuyor gibi.

17) Lancome Hypnose kullanıyorum, Hypnose Drama çıkmış, bir fikrin var mı?

Hayır yok maalesef. Hypnose Drama kullanmadım ve denemedim.

18) En ekonomik ama etkili far bazı ve kapatıcı ne önerirsin?

Far bazı olarak Inglot Eyemakeup Base veya MAC Painterly Paintpot öneririm. Fiyatları 20-30 civarında, ilk başta yüksek gelebilir ama içindeki ürünler çok, yaklaşık bir sene kullanırsın her gün sürsen. Kapatıcı olarak Body Shop ve Lancome Effacernes tavsiye ediyorum herkese.

19) Son olarak peeling?

Bu cilt tipine bağlı bir soru. Body Shop, Lancome, Clinique, Dermalogica gibi markalara bakarak cilt tipine uygun bir peeling seçebilirsin. Ben Body Shop Seaweed ve Lancome Exfoliac kullanıyorum peeling için.

20) Ben 13 yaşındayım ve saçlarımın bir bir tutamında sarı kalanında yani tamamen siyah hint kınası var..nemlendiricler bile saçımın elektriklenmesini engellemiyor..dökülüyor ve kupkuru..ama dipler yağlı..önerebileceğin şampuan,krem,maske vb. her ne varsa süper olur.

Ben yağlanma problemi için Body Shop’un şu yazımda anlattığım ürünlerini kullanıyorum:

Elektriklenme sorunumu da John Frieda Frizz Ease serisi ile çözdüm. Watsons, Boyner tarzı yerlerde bulabilirsin. Onun spreyleri benim saçlarımın elektriklenme sorununu çözdü.

21) Bir de yüzüm için hafif bir temizleyici istiyorum güvenilir olsun fiyatı önemli değil sonuçta küçüğüm günde bir kez kullanacağım ama iyi temizlesin ve karma ciltliyim buarada..t bölgemde bolca siyah nokta var sivilceler çok değil ama iz bırakıyorlar..yanağımdada böyle ayda 1 falan çıkıyor..çıkan sivilcelerin çoğu iz bıraktı lekeli şuan cildim..

Yaşın çok küçük, bu yaşta kozmetik temizleyicilerden uzak durmanı tavsiye ederim. Ben senin yaşlarındayken doğal sabunlarla yüzümü yıkayıp, buzdolabında tuttuğum gülsuyu ile temizlerdim. Doğal şeyler deneyerek cildini koruyabilirsin.

22) Cilt tipim yağlı ve dolayısıyla devamlı sivilce çıkıyor:( sivilce ilacı kullanıyorum ama maalesef izleri gitmiyor. sivilce izi için önerebileceğiniz bir şey var mı?

Bu tip izler leke tedavisinde geçiriliyor diye biliyorum. Bir dermatoloğa görünerek leke tedavisi hakkında bilgi almanızı tavsiye ederim. Bir de yeni izlerin ve sivilcelerinizin oluşmaması için sivilcelerinizle oynamayın, yastık kılıfınızı sıkça değiştirin ve buharla ütüleyin, yüzünüzü sildiğiniz havluları sıkça değiştirin ve yüksek ısılı programla yıkayın. Bir de abur cuburdan uzak durun : )

11 yorum:

Abuk Kraker dedi ki...

Irazcım,ben 10 no'lu soruyru soran arkadaşa ithafen birşeyler söylemek istiyorum.

Benim de aşırı miktarda saç dökülme problemim vardı.Dermatologum kan testi yaptırdı ve anemi (kansızlık) çıktı bende.Saç dökülmenizin sebebi benim gibi uzun süre diyet yapıp proteinsiz kalmış olmanızdan ve kan değerlerinizin düşük olmaısndan dolayı olmuş olabilir.Mevsimdendir diyenlere itibar etmeyip mutlaka bir uzmana görünün.

Sevgiler.

idil dedi ki...

soruma cevaplarn için cok tesekkür ederim:) sally hansenin airbrush legs bendede war,kapatmayı deniyicem hemen :) cok tesekkürler canım!

Unknown dedi ki...

Cevaplar için çook sağol ....

hevesli bardak dedi ki...

Eline sağlık Iraz, keyifle okudum (:

22. soruyu soran arkadaşa izler için naçizane bir tavsiyem olacak, düzenli olarak peeling ve yüksek faktörlü (30 üstü, mümkünse 50) bir güneş koruyucusunu yaz kış kullanmak. İzler güneşte daha çok yanarak belirginleşiyormuş çünkü. Benim de cildimde çok izler kalıyor, dermatologun tavsiyesi buydu. Düzenli yapıyor muyum, hayır (: ama sabırlı arkadaşların işine yarayabilir diye söylüyorum.

Adsız dedi ki...

sanırım senin cevabını deneyeceğim :)
o kadar çok öneri aldım ki..biri clinique cleansing foam önerdi az daha alıyordum,başkası dove sabun önerdi,murad markasının narlı yüz temizleme köpüğünü önerdiler..sanırım en iyisi doğal sabun ve gülsuyu..ben de seaweed serisinin nemlendircisini kullanıyorum ve çok memnunum..teşekkürler :)

Hacer Sayıner dedi ki...

Teşekkürler Irazcımm
Öpücükler

Adsız dedi ki...

cevap için çok teşekkür ederim :)
hevesli bardak,sana da çok teşekkür ederim :)

Adsız dedi ki...

mor göz altları için uykudan iyisi yok... unutmuşsunuz :)

admin dedi ki...

rica ederim kızlar benim için de keyifli oldu yazmak..

adsız, evet haklısın unutmuşum ;)

mercan dedi ki...

gözünde pek çok markanın kaleminin durmadığı ve hemen dağıldığı biri olarak minik bir katkım olacak;sephoranın mor,mavi ( en güzeli mavisi), yeşil renklerde olan liner electro serisi ;)gerçekten denemeye değer, fiyatı da uygun.( hafif simli bir dokusu var bu kalemlerin)
bu arada cevaplar için tşkler ıraz:)

admin dedi ki...

rica ederim mercan, önerilerin için de çok teşekkürler, inceleyeceğim :)

Yorum Gönder

Yorum yaparak KULLANIM KOŞULLARI'NI okumuş, yaptırımlarını öğrenmiş ve kabul etmiş sayılırsınız.

Bu sitede anlatılanlar, blog sahibinin kişisel görüşleridir, kesin görüşler için mutlaka bir uzmana danışmanız gerekmektedir, bu blogdaki yazıların herhangi bir medikal geçerliliği yoktur.