18.05.2009

Merve’nin Soruları

Sevgili Merve, benim genç okurlarımdan birisi. Makyaj konusunda karar veremediği bazı soruları vardı. Hepsi güzel ve başkalarının da merak edebileceği sorular, o yüzden cevaplarını burada yayınlıyorum. İlgine teşekkürler Merve!

1) Lipgloss almak istiyorum. Senin sitende ve diğer makyaj sitelerinde Stila'yı çok gördüm. Renkleri hoşuma gitti.Nasıl acaba önerir misin? Kaliteli bir ürün mü?

Merve, Stila’yı elbette öneririm, lip gloss’larından ben çok memnunum ancak tek tek satın aldığında pahalıya gelebiliyorlar, strawberry’i takip edip indirimde denk getirirsen uygun fiyata alabilirsin. Son derece kaliteli bir ürün, ben severek kullanıyorum.

2) Dazzleglass nedir?

Dazzleglass, MAC markasının ışıltılı lip gloss’larına verdiği isimdir. Temel olarak bir lip gloss olmakla beraber, bu kadar meşhur olmasının sebebi kalıcılığı ve nefis ışıltılarıdır. Dazzleglass’lar sadece renk vermekten farklı olarak ışıltı ve parlaklık verirler.

3) Kapatıcı nedir? Yani fondotöne mi denir kapatıcı diye? Gözaltı kapatıcısı farklı birşey midir? Kapatıcı diye aldığımız şeyi gözaltına da sürüyormuyuz?

Kapatıcıyla fondöten tamamen iki farklı üründür. Kapatıcı, daha çok göz çevresi gibi ufak alanlarda oluşan, morluk, lekeler, yara izleri gibi alanları astarlayan veya aydınlatarak kamufle eden üründür. Kapatıcılar likit veya katı formda olabilir

Fondötense, tüm yüze, genel bir kapatıcılık sağlamak amacıyla uygulanan, tercihen cildin natürel rengiyle birebir olarak kullanılan, genellikle likit bir üründür. Fondötenler genelde iki çeşit olur, ince bir dokuyla yüzü natürel bir şekilde kaplayanlar ve yoğun bir kıvamla komple yüzün rengini değiştirerek alttaki deriyi nefes alacak hale getiremeyenler :)

İlk kategoride bulunan, LIGHT diye tabir edilen fondötenleri ben her zaman için daha doğal buluyorum.

Mesela, Göz altı morlukları çok yoğun olan birisi, göz çevresi morluklarını, kapatıcı kullanmayıp, fondötenle kapatmaya kalkarsa, morlukları kapanmadığı gibi, göz çevresi de fondötenin ağır yapısından dolayı zarar görür ve olduğundan daha yaşlı gösterebilir.

Her iki ürün de ihtiyaca bağlı, cilt tipine göredir. Mesela cildi pürüzsüz, akne izleri ve siyah noktaları olmayan birisinin günlük makyajda fondöten kullanmaya ihtiyacı olmayabilir. Yine de, fotoşoplanmış gibi temel bir görünüm, fondötensiz elde edilemez.

Kapatıcı da aynı şekilde, ihtiyaca göredir. Göz çevresinde, morluk, leke, akne izleri olmayan birisinin kapatıcı kullanmasına da gerek olmayabilir. Şahsen benim göz çevrem mosmor, bu yüzden mutlaka kapatıcı sürerim makyaja başlarken ilk olarak.

4) Rimel bazı gerekli bir ürün müdür?

Rimel bazının temel amacı, kirpiklerden rimelin daha kolay çıkmasını sağlamak, kirpiklere bir nevi “tamponluk” yaparak rimelin yoğun etkilerinden korumak ve aynı zamanda kirpiklere rimel öncesinde daha dolgun bir görünüm vermektir.

Kullanımı tamamen isteğe bağlı bir ürün olmakla beraber, sıkça kirpik dökülmesi problemiyle karşılaşanların bence mutlaka iyi bir rimel bazı kullanabilir. Ben normalde rimel bazına pek ihtiyaç duymuyorum. Çok şükür kirpiklerim normal, rimele dayanıklı, bu yüzden hiç ihtiyaç duymadım.

5) Makyaj bazının fondotenden farkı nedir? Makyaj bazı+fondoten+pudra uygulanır mı?

Şöyle anlatayım. Makyaja başlamadan önce, mutlaka temiz ve nemlendirilmiş bir ciltle başlamalıyız. Makyaj bazı, bundan sonra cilde sürülmesi gereken ilk üründür. Çeşitli kullanım amaçları vardır. Bunlar arasında, fondötenin kalıcılığını arttırmak, cildin yağlanıp fondöteni parlatmasını engellemek, arada tampon olarak cildi fondötenden korumak sayılabilir.

Sırasını belirtmek gerekirse: Cilt temizlenir ve uygun bir nemlendirici ile nemlendirilir. Kısa bir süre geçtikten ve nemlendirici cilt yüzeyinden gittikten sonra makyaj bazı uygulanır (makyaj bazının cilt tipine göre oil-free olanlar gibi seçenekleri vardır). Makyaj bazı sonrasında fondöten uygulanır. Fondöten sonrasında da tercihen sabitleyen bir pudra uygulanır.

Ama bu “ideal makyaja” örnektir her gün bu ritüel yapılmalı diye bir şey yok. Dediğim gibi tamamen cilt tipine, makyaj ihtiyacına göre belirlenir bu süreç. Mesela ben her gün basit makyajımda nemlendirici ve sadece pudra kullanmayı yeterli buluyorum bazen. Ama gece makyajlarında mutlaka baz ve fondöten uyguluyorum.

Umarım yardımcı olabilmişimdir Merve!

3 yorum:

Aphraell dedi ki...

Iraz'cım sanki içimi okuyup yazıyorsun. Rüyamda lip gloss bakıyorum, deniyorum çok muhteşem duruyor fakat bir türlü alamıyorum (rüya işte:) Sonra sabah blogunu açıyorum ilk gördüğüm şey lip glosslar :))

Merve dedi ki...

Sayfanı açtım aa bi baktım benim ismim.Çok mutlu oldum!
Çok teşekküler Iraz!!

admin dedi ki...

@aphraell, ilginç olmuş gerçekten :))))

@merve'cim rica ederim canım :)

Yorum Gönder

Yorum yaparak KULLANIM KOŞULLARI'NI okumuş, yaptırımlarını öğrenmiş ve kabul etmiş sayılırsınız.

Bu sitede anlatılanlar, blog sahibinin kişisel görüşleridir, kesin görüşler için mutlaka bir uzmana danışmanız gerekmektedir, bu blogdaki yazıların herhangi bir medikal geçerliliği yoktur.